Wat kan ik voor Eefje betekenen?
Eefje zit rechtop en staart recht de camera in, wij hebben vandaag een gesprek met elkaar. De reden is haar afwezigheid. Ze oogt kwetsbaar en gespannen tegelijkertijd. Ze heeft mij ooit deelgenoot gemaakt van haar thuissituatie en die is eerlijk gezegd niet makkelijk en de impact daarvan zie ik bij haar terug. Nadat wij wat beleefdheden naar elkaar hebben uitgesproken stel ik mijn eerste vraag.
‘Wat kan ik voor je betekenen’. Ik zie dat er een fysieke verandering plaats vindt nadat ik de eerste zin heb uitgesproken. Haar lichaam ontspant zich, haar gezicht wordt zachter en haar stem wordt zwaarder van de emoties die ze op dat moment ervaart. Dan begint ze te vertellen over de ‘bubbel’ waar zij zich in bevindt. Dat ondanks het sluiten van haar slaapkamerdeur de negativiteit inmiddels ook deze ruimte is binnengedrongen. Het opstarten ’s ochtends niet meer lukt en liggend in haar bed met de dekens over haar heen de wereld vertrouwder en veiliger aanvoelt. Alle redenen voor haar om niet meer aanwezig te zijn.
Er ontstaat een heel mooi gesprek waarbij ik (wederom) vaststel dat ondanks haar kwetsbaarheid zij veel zicht heeft op wie ze is als mens en wat helpend zou zijn voor haar in deze situatie.
GOEDE VRAAG
Waarom kies ik voor de vraag ‘Wat kan ik voor je betekenen’ in plaats van Eefje te wijzen op haar afwezigheid. Ik had allerlei vragen kunnen stellen maar waarom heb ik juiste deze ene vraag gesteld?
Eefje heeft geen invloed op de oorzaak van haar afwezigheid, deze is overigens (in mijn beleving) een gevolg van. Wel wil ik dat er beweging komt bij Eefje en de situatie waar zij zich in bevindt. De vraag ‘wat kan ik voor je betekenen’ zorgt voor actie en hetgeen wat ‘vast zit’ komt los, kan weer gaan stromen en zorgt voor energie. En dus is er sprake van beweging! Een goede vraag kan dit bewerkstelligen.
Een goede vraag heeft dus veel effect, dat effect wordt maar deels door de vraag zelf veroorzaakt. Als steller van een goede vraag dien je:
- Af te stemmen op het frequentie-niveau van de ander waarbij je oog en oor hebt voor het onuitgesprokene.
- Ruimte te creëren want de enige intentie die je hebt is het stellen van de vraag.
- Stilte te accepteren als onderdeel van het antwoord.
- Vrij te zijn van (voor)oordelen.
Wil je ook in staat zijn om een goede vraag te stellen maar weet je niet zo goed hoe je dit moet doen, laat mij je hierbij ondersteunen. Voor meer informatie ga naar www.kalba-coaching.nl of stel jouw goede vraag en mail naar info@kalba-coaching.nl